New York Times: Moldova, ținta unei unități a serviciilor secrete ruse pentru a încerca destabilizarea Europei8Foto© deschide.md

New York Times: Moldova, ținta unei unități a serviciilor secrete ruse pentru a încerca destabilizarea Europei

, 13 știri, 6 vizualizări

O unitate specială a serviciilor secrete ruse a lansat o serie de operațiuni, inclusiv în Republica Moldova, în cadrul unei campanii pentru destabilizarea Europei, potrivit unor experți, notează The New York Times, citează digi24.ro.

"Prima dată, a fost o campanie pentru destabilizare în Republica Moldova, urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria și de o tentativă eșuată de lovitură de stat în Muntenegru. Anul trecut, a fost o tentativă de asasinare a unui fost spion rus în Marea Britanie prin utilizarea unei substanțe neurotoxice. Deși aceste operațiuni păreau specifice serviciilor de informații ruse, autoritățile le-au considerat inițial drept atacuri izolate, fără legături între ele", notează cotidianul The New York Times.

Acum, oficiali din cadrul serviciilor secrete occidentale au ajuns la concluzia că aceste operațiuni și posibil multe altele fac parte dintr-o campanie coordonată aflată în derulare care are scopul destabilizării Europei. Campania este efectuată de o unitate de elită a serviciilor secrete ruse specializată în acțiuni subversive, acte de sabotaj și asasinate.