Noi scumpiri! Prețuri mai mari pentru benzină și motorină

Noi scumpiri! Prețuri mai mari pentru benzină și motorină

14 știri, 6

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat marți, 14 noiembrie, prețul plafon la benzină și la motorină. Prețul plafon la carburanți a fost stabilit pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 17,79 lei în comparație cu prețul actual de 17,13 lei. Un litru de motorină va costa 15,78 lei comparativ cu 15,26 lei din ultimele două săptămâni.

În comparație cu ultimele două săptămâni, prețul pentru un litru de benzină va crește cu 66 bani, iar pentru motorină – cu 52 bani.

Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, 15 noiembrie, și vor fi valabile până pe 28 noiembrie.

Potrivit Metodologiei ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

    Citește pe moldova.org