Octavian Armașu | Procesul recuperării mijloacelor financiare din cele trei bănci în lichidare este în plină derulare3Foto© tv8.md

Octavian Armașu | Procesul recuperării mijloacelor financiare din cele trei bănci în lichidare este în plină derulare

, 8 știri, 10 vizualizări

Astfel, în scopul rambursării creditelor de urgență acordate, din data retragerii licențelor și până la data de 30 noiembrie 2018, către Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor au fost achitate mijloace bănești în sumă totală de 1 728,0 milioane de lei. Informațiile au fost oferite de către guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, în cadrul unui interviu comun acordat presei, transmite IPN.

Întrebat despre creditele neperformante la bănci, cu valoarea maximă de 33%, minimă – 5,5%, iar în medie pe sistem – 13%, guvernatorul a menționat că indicatorul de credite neperformante a înregistrat valorile actuale mai multe motive. Pe parcursul anilor 2016-1017, a existat o scădere a valorii portofoliului total de credite bancare.

Pe acest fundal, odată cu rambursarea creditelor calitative din portofoliul băncilor și înlocuirea lentă a lor cu credite noi, ponderea relativă a creditelor neperformante a crescut. De asemenea, în urma controalelor totale derulate la băncile licențiate, în unele cazuri unele credite existente deja au fost recalificate din motive prudențiale.