Oleg Serebrian: Spre deosebire de Ucraina, noi nu am fost avertizați despre iminența implicării într-un război© noi.md

Oleg Serebrian: Spre deosebire de Ucraina, noi nu am fost avertizați despre iminența implicării într-un război

, 5 știri, 22 vizualizări

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, dă asigurări că nu există riscuri ca R. Moldova să fie atrasă în războiul din Ucraina. Potrivit oficialului, incidentele din regiunea transnistreană au avut menirea de a crea panică în zonă și urmăresc destabilizarea situației în întreaga țară. Serebrian spune că instituirea unui cod roșu de atacuri teroriste în regiunea transnistreană este o acțiune inutilă, întrucât nu există riscuri ca zona să fie implicată într-un conflict militar, notează IPN.

Oleg Serebrian spune că provocările din regiunea transnistreană din ultimele zile sunt acțiunile unor forțe pro-război din zonă. Oficialul spune că există grupuri războinice în regiune, însă ideea implicării în conflictul militar din Ucraina nu este împărtășită de liderii separatiști de la Tiraspol. Serebrian mai spune că panica din regiunea transnistreană se manifestă prin decizia multor cetățeni de a părăsi zona.

„Exploziile care s-au produs au avut efecte minore, persoane n-au avut de suferit. Nimeni nici n-a revendicat aceste așa-zise acte teroriste, ceea ce trezește semne de întrebare. Când realizezi un act terorist, în primul rând, îl revendici. Iar pagubele produse au fost, mai curând, minore. Efectul a fost unul psihologic. S-a creat panică în zonă, la punctele de trecere a liniei de demarcație. În partea dreaptă a Nistrului, panica nu se resimte”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.