OMS taie din elanul lui Putin: Vaccinul rusesc trebuie să fie verificat2Foto© publika.md

OMS taie din elanul lui Putin: Vaccinul rusesc trebuie să fie verificat

, 4 știri, 6 vizualizări

Organizația Mondială a Sănătății a primit cu prudență vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 și a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare și evaluare stabilite de această organizație, relatează agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele șase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste șase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer și Moderna) și cel de-al șaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri față de siguranță”, a declarat după anunțul președintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. „Suntem în contact cu autoritățile sanitare ruse și avem discuții cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza și evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranța și eficacitatea”, a explicat el.