Parlamentul a aprobat proiectul privind modificarea Constituției în partea ce vizează sistemul judecătoresc10Foto1Video© tv8.md

Parlamentul a aprobat proiectul privind modificarea Constituției în partea ce vizează sistemul judecătoresc

, 16 știri, 4 vizualizări

Deputații au votat în lectura a doua, finală, proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova în partea ce ține de termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ), precum și în vederea concretizării rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competenților acestuia. Pentru s-au expus 86 de aleși ai poporului.

„Proiectul vine să asigure stabilitatea mandatului și inamovibilitatea judecătorilor, precum și garantarea independenței autorității judecătorești. Proiectul a fost avizat pozitiv de către Curtea Constituțională, precum și de Comisia de la Veneția, care l-a calificat drept binevenit”, a declarat deputata PAS Olesea Stamate.

Proiectul se referă la termenul inițial și la modul de numire a judecătorilor. În prezent, aceștia sunt numiți pentru o perioadă de cinci ani și numai în cazul în care își desfășoară activitatea în mod corespunzător pe această perioadă, ei sunt numiți până la atingerea vârstei de 65 de ani.