Parlamentul European marchează împlinirea a 30 de ani de la Revoluția română din Decembrie 19894Foto© zdg.md

Parlamentul European marchează împlinirea a 30 de ani de la Revoluția română din Decembrie 1989

, 7 știri, 8 vizualizări

Ședința legislativului comunitar a început luni la ora 18:00, ora României, tocmai pentru a sublinia că în urmă cu exact trei decenii, românii începeau drumul către libertate. Un drum greu, presărat cu morți și răniți, și cu foarte multe suferințe, mult mai multe decât în toate celelalte foste țări comuniste care au spus adio lagărului sovietic în anul de grație 1989.

În aula de la Strasbourg Comisia Europeană a prezentat luni o declarație, urmată de o dezbatere la care liderii famililiilor politice, dar deputații obișnuiți au ținut discursuri.

Joi, 19 decembrie, va fi supusă votului și o rezoluție privind Revoluția Română din 1989. Rezoluția are o valoare simbolică. Ea a fost propusă de fostul președinte Traian Băsescu, acum membru al Parlamentului European și este susținută de grupul Renew Europe, al cărui lider este fostul premier Dacian Cioloș. În document se cere încă o dată statului român să susțină aflarea adevărului despre evenimentele sângeroase care au marcat Revoluția din decembrie.