Parlamentul European votează azi dacă Ursula von der Leyen va fi noul președinte al Comisiei Europene8Foto© deschide.md

Parlamentul European votează azi dacă Ursula von der Leyen va fi noul președinte al Comisiei Europene

, 20 știri, 3 vizualizări

BRUXELLES, 15 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. Ursula von der Leyen, propunerea Consiliului European pentru președinția Comisiei, a nemulțumit destul de multă lume, așa că are emoții privind votul de mâine din Parlamentul European. Un rol important l-ar putea juca cele două grupuri suveraniste, ECR (conservatorii) și ”Identitate și Democrație” (patronat de Salvini) care nu o agreează pe von der Leyen.

Pentru a-și asigura măcar voturile grupurilor mainstream, von der Leyen a trimis scrisori grupurilor socialist și liberal (”Înnoiește Europa”, grupul patronat de Macron și condus de Dacian Cioloș) prin care le face promisiuni cu care să îi îmbuneze pe europarlamentari și să îi convingă să o susțină.

Astfel, celor din grupul lui Macron, von der Leyen le-a promis că propunerea lor pentru președinția Comisiei, Margrethe Vestager, va fi vicepreședinte al Comisiei cu o calitate egală celei a lui Frans Timmermans, candidatul refuzat al socialiștilor pentru același post, care este însă prim-vicepreședinte. În paralel, von der Leyen le-a promis și socialiștilor că îl va menține pe Timmermans ca prim-vicepreședinte al Comisiei, lucru care i-a supărat inițial pe cei din grupul lui Macron care vor să fie pe picior de egalitate cu socialiștii în Comisie, deși numărul lor este cu mult mai mic.