Parlamentul se întrunește de urgență pentru proiectul de lege privind numirea procurorului general6Foto© jurnal.md

Parlamentul se întrunește de urgență pentru proiectul de lege privind numirea procurorului general

, 17 știri, 6 vizualizări

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern la sfârșitul săptămânii trecute și a fost trimis de urgență la Parlament. Documentul a primit astăzi dimineață avizul Comisiei juridice, numiri și imunități.

Potrivit proiectului, Procurorul General al Republicii Moldova va fi numit de către Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către o Comisie de concurs. Comisia de concurs va fi formată din ministrul justiției, doi foști procurori sau judecători cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător (câte un judecător și un procuror), un reprezentant al societății civile și un psiholog, selectați de ministrul justiției. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație profesională ireproșabilă.

„Vrem să vedem această lege votată în două lecturi și promulgată cât de repede posibil, pentru ca să oprim acest concurs mimat lansat de CSP și să lansăm un concurs de selectare autentic”, a declarat Maia Sandu după aprobarea proiectului de către Guvern.