Paul Milgrom și Robert Wilson, experți în licitație, au primit Premiul Nobel în Economie7Foto1Video© tv8.md

Paul Milgrom și Robert Wilson, experți în licitație, au primit Premiul Nobel în Economie

, 11 știri, o vizualizare

Noile formate ale licitației reprezintă „un exemplu minunat” al modului în care cercetările de bază pot ulterior genera invenții de care va beneficia societatea. Laureații din acest an, Paul Milgrom și Robert Wilson, de la Universitatea Stanford, au studiat cum funcționează licitațiile.

De asemenea, ei au folosit cunoștințele dobîndite pentru a schița noi formate ale licitației pentru bunuri și servicii care sînt dificil de vîndut în mod tradițional, cum ar fi frecvențele radio. Au beneficiat de descoperirile lor vînzătorii, cumpărătorii și plătitorii de taxe din întreaga lume, precizează nobelprize.org.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Economie a fost cîștigat de economiștii Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer pentru că „au introdus o nouă abordare pentru a obține răspunsuri serioase privind cele mai bune metode de a lupta împotriva sărăciei globale. Cercetările lor au îmbunătățit considerabil capacitatea noastră de a lupta împotriva sărăciei globale, care este acum un domeniu de cercetare înfloritor", scrie Agerpres.