Pensiile procurorilor și judecătorilor, în atenția Guvernului2Foto© agora.md

Pensiile procurorilor și judecătorilor, în atenția Guvernului

, 7 știri, 11 vizualizări

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) propune modificarea legislației privind pensiile, astfel încât să fie eliminate o serie de prevederi ce oferă judecătorilor și procurorilor „pensii de lux”, scrie Mold-street. Deși inițiativa îi vizează direct atât pe magistrați, cât și pe acuzatorii de stat, aceștia nu au venit încă cu o poziție publică.

Contactat de Ziarul de Gardă, serviciul de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ne-a comunicat că magistrații și membrii CSM analizează inițiativa MSMPS și urmează să vină ulterior cu o opinie comună, iar serviciul de presă al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), precum și șefa CSP, Angela Motuzoc, nu au răspuns la apelurile noastre.

Mold-street notează că MSMPS propune modificarea articolului 32 din Legea cu privire la statutul judecătorului, ca să fie exclusă posibilitatea recalculării pensiilor ținându-se cont de mărimea salariului lunar al judecătorului în exercițiu. Astfel, pensia magistraților ar putea să fie indexată de două ori pe an, la 1 aprilie și 1 octombrie, așa cum se întâmplă în cazul tuturor pensionarilor.