Platforma DA cere CCM să anuleze hotărârile cu privire la ridicarea mandatului Domnicăi Manole și numirea în funcție a lui Lupașcu25Foto1Video© publika.md

Platforma DA cere CCM să anuleze hotărârile cu privire la ridicarea mandatului Domnicăi Manole și numirea în funcție a lui Lupașcu

, 249 știri, 7 vizualizări

Platforma DA a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care a cerut suspendarea și anularea celor două hotărâri aprobate vineri în Parlament. Este vorba despre ridicarea mandatului de judecător al Curții Constituționale al Domnicăi Manole și hotărârea de numire în funcția de judecător al CC a lui Boris Lupașco. Despre asta a anunțat deputatul Dinu Plîngău.

Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, la 23 aprilie 2021 majoritatea parlamentară, făcând abuz de poziția dominantă din Parlament a recurs la mai multe încălcări ale Constituției Republicii Moldova, motivându-și hotărârile exclusiv politic, fără a medita asupra consecințelor negative ale acestor abuzuri clare și fără a fi inclus subiectele amintite în sesizare în ordinea de zi a ședinței plenului.

”În sesizare se spune că astfel, s-a intervenit asupra independenței și inamovibilității judecătorilor constituționali, fără a se ține cont de prevederile legale, precum și de reglementările ce nu-i permit Parlamentului să adopte asemenea tipuri de acte. Acuzațiile de neconstituționalitate se referă și la procesul de examinare și adoptare a actului, cât și la însuși obiectul reglementărilor ce au fost votate.”, se menționează în comunicatul emis de Platforma DA.