Platforma DA cere Maiei Sandu să sesizeze CC pentru a verifica constituționalitatea partidului Șor5Foto© deschide.md

Platforma DA cere Maiei Sandu să sesizeze CC pentru a verifica constituționalitatea partidului Șor

, 17 știri, 7 vizualizări

La 8 iunie 2019, actualul Parlament, la inițiativa Președintelui Platformei Demnitate și Adevăr, cu o majoritate covârșitoare a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului, a constatat că instituțiile de stat și de drept ale țării au fost capturate și că toți cetățenii țării sunt sufocați de corupția endemică, de furturile și privatizările ilicite din avutul public, de controlul total asupra sistemului judecătoresc exercitat de oligarhie și de numeroasele atacuri asupra drepturilor și libertăților cetățenești.

În lipsa unor inițiative și eforturi din partea instituțiilor expres abilitate ale statului, precum Procurorul General, Ministrul Justiției, Președintele Parlamentului, Președintele țării, Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat depunerea sesizării la Curtea Constituțională pe subiectul exercitării controlului de constituționalitate privind Partidul Politic „Șor” și a elaborat un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codul electoral, a Codului Contravențional, precum și a Codului Penal și a Legii privind partidele politice, prin care am propus înăsprirea pedepsei de la sancțiune contravențională la sancțiune penală pentru partidele politice, care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme, obscure.

Prin sesizarea Curții Constituționale se contestă constituționalitatea Partidului Politic „Șor”, care prin acțiunile și scopurile sale lezează principiul statului de drept, fapt ce intră în contradicție cu prevederile art. 1 alin. (3) și 41, alin. (4) din Constituția Republicii Moldova.