Platforma DA critică mai multe modificări la Codul Electoral și modul rapid în care au fost votate© jurnal.md

Platforma DA critică mai multe modificări la Codul Electoral și modul rapid în care au fost votate

, 5 știri, 3 vizualizări

„Menționăm că membrul CEC, propus și sprijinit la desemnare de către Platforma DA în cadrul Comisiei Electorale Centrale nu a susținut și nu a votat aceste amendamente periculoase. CEC a ignorat cea mai mare parte a acestor propuneri și nici măcar nu s-a obosit să le acumuleze într-un tabel analitic, ceea ce denotă că de la bun început procesul a avut un caracter formal și nu s-a dorit să se țină cont la modul serios de implicarea experților în domeniul electoral, printre care și asociații obștești cu experiență vastă în monitorizarea proceselor electorale.

Platforma DA atrage atenția în mod special la câteva modificări extrem de îngrijorătoare și menite să vicieze semnificativ corectitudinea scrutinului. Una dintre acestea vizează micșorarea duratei timpului de votare. Propunerea respectivă a fost înaintată în procesul de lucru, dar a fost făcută exclusiv în ideea stabilirii a două zile de vot consecutive.

Este inadmisibilă o asemenea trunchiere malonestă a inițiativei înaintate de fracțiunea Platformei DA și ne exprimăm dezacordul categoric cu această amputare a amendamentului respectiv, care prevede clar votarea timp de două zile atât în Diaspora, cât și în Republica Moldova, în condițiile unei pandemii interminabile”, se mai arată în declarația Platformei DA.