Polițist de sector în fiecare localitate - a fi sau a nu fi6Foto© moldova.europalibera.org

Polițist de sector în fiecare localitate - a fi sau a nu fi

, 11 știri, 7 vizualizări

Asociația Promo-LEX critică intenția premierului Ion Chicu de a restabili în fiecare localitate polițiști de sector, spunând că aceasta vine în contradicție cu reforma poliției promovată în ultimii ani și sprijinită financiar de UE. Prezența sectoristului în fiecare sat este o practică depășită și inutilă în contextul depopulării, mai constată Promo-LEX. În prezent posturile de poliție deservesc mai multe localități rurale, urmare a unei reforme din 2011, criticată recent de premierul Ion Chicu, pe motiv că poliția nu ar mai ține sub control situația din localități.

Restabilirea ofițerilor de sector în fiecare localitate, promisă de prim-ministru Ion Chicu, vine în contrasens cu prevederile mai multor legi adoptate anterior în contextul reformei poliției, care au făcut posibilă optimizarea sectoarele de poliție sub conducerea unică a unui șef după principiului specializării, spune experta Mihaela Duca de la Asociația Promo-LEX:

La un polițist de sector ar putea să revină cinci localități...

„Sectoarele de poliție sunt amplasate acum pe mai multe localități. La un polițist de sector ar putea să revină cinci localități. Ei există doar că principiul după care ei funcționează nu este cel al polițistului pe fiecare localitate. În cadrul fiecărui sector de poliție un șef al sectorului are în subordine un efectiv compus din angajați de ordine și securitate publică, de patrulare și de intervenție cu acoperirea unui număr concret de localități.”