Premiera in chirurgia din Moldova! Medicii au operat dupa o metoda noua o pacienta care avea o tumora la plamani4Foto© tv8.md

Premiera in chirurgia din Moldova! Medicii au operat dupa o metoda noua o pacienta care avea o tumora la plamani

, 6 știri, 18 vizualizări

Medicii de la Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga din Chișinău au efectuat în premieră o lobectomie. Aceasta este o intervenție chirurgicală care permite medicilor să opereze fără bisturiu, dar făcând două sau trei incizii mici în locul unde e necesară intervenția. Apoi, un aparat special dotat cu o cameră video este introdus în aceste găuri și medicii efectuează operația, urmărind pe ecran locul care trebuie operat.

Prima pacientă din Republica Moldova care a beneficiat de așa tip de intervenție are 66 ani. Aceasta a fost diagnosticată cu tumoare malignă periferică, lob superior pe stânga, spun reprezentanții spitalului. Potrivit lor, pacienta a fost deja externată.

Intervenția a fost realizată de o echipă de medici formată din Alexandru Toma, șeful Secției chirurgie toracică, Sergiu Rusu, chirurg toracic, Vladimir Sâli, chirurg toracic, Igor Râmbu, anesteziolog și Stela Munteanu, asistenta de operație.