Premiul Nobel pentru Medicină, acordat pentru o descoperire privind celulele21Foto1Video© publika.md

Premiul Nobel pentru Medicină, acordat pentru o descoperire privind celulele

, 34 știri, 9 vizualizări

Cercetătorii William G. Kaelin jr., Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza au fost desemnați, luni, câștigătorii Premiului Nobel pentru Medicină din 2019, conform anunțului făcut luni de Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, transmite Agerpres.

Cei trei au fost recompensați pentru ''descoperirea modului în care celulele simt și se adaptează la disponibilitatea oxigenului'', potrivit anunțului Comitetului Nobel. Înțelegerea acestui mecanism poate ajuta la dezvoltarea unor noi strategii de combatere a numeroase afecțiuni, inclusiv a cancerului.

Importanța fundamentală a oxigenului a fost înțeleasă cu câteva secole în urmă, însă modul în care celulele se adaptează la modificarea nivelurilor de oxigen a fost multă vreme un mister. Premiul Nobel pentru Medicină din acest an recompensează studiul care dezvăluie mecanismele moleculare care stau la baza modului în care celulele se adaptează la variațiile cantității de oxigen disponibil.