Presa a fost exclusă din lista celor care pot afla cine a depus declarații conform legii privind „amnistia fiscală”

Presa a fost exclusă din lista celor care pot afla cine a depus declarații conform legii privind „amnistia fiscală”

5 știri, 6

Astfel, conform noii legi, mass-media nu va mai putea afla informații despre contribuabilii respectivi, așa cum prevede în prezent Codul Fiscal. În opinia juristei Tatiana Puiu, expertă în domeniul legislației mass-media, această prevedere din noua lege se bate cap în cap cu drepturile presei stipulate în legislația fiscală și limitează, astfel, dreptul jurnaliștilor de acces la informații.

Declararea voluntară a bunurilor a început la data punerii în aplicare a prezentei legi și se va încheia la 1 februarie 2019. Potrivit documentului, informațiile aferente executării legii – adică identitatea persoanelor care depun declarații în regimul prevăzut de această lege – se vor prezenta doar la solicitarea ANI, SPCSB și a subiectului declarării voluntare.

Acces restricționat, contrar Codului Fiscal

Jurista Tatiana Puiu este de părere că în acest mod s-a restricționat intenționat accesul mass-mediei la informațiile de interes public despre contribuabili din aceasta categorie. Or, Codul Fiscal prevede expres că mass-media are dreptul de a primi de la organele fiscale informații despre sumele achitate la bugetul public național și/sau încălcările fiscale, dacă acest fapt nu este în detrimentul intereselor legale ale organelor de drept sau ale celor judiciare.

Această prevedere a fost anulată în cazul subiecților declarării voluntare, care a micșorat numărul de instituții care pot pri...

Citește pe tv8.md