Președintele german le-a cerut iertare polonezilor, la 80 de ani de la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial2Foto© unimedia.info

Președintele german le-a cerut iertare polonezilor, la 80 de ani de la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial

, 6 știri, 7 vizualizări

„Mă înclin în fața victimelor atacului de la Wielun. Mă înlcin în fața victimelor poloneze ale tiraniei germane. Și cer iertare", a spus Steinmeier în germană și poloneză, în prezența inclusiv a omologului său polonez.

Alături de numeroși lideri de stat și de guvern, Steinmeier se află în Polonia pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. La Wielun, el a fost însoțit de președintele polonez Andrzej Duda și de primarul orașului Pawel Okrasa, alături de alții.

Înainte de ivirea zorilor zilei de 1 septembrie 1939, trupele aeriene ale Germaniei fasciste au bombardat orașul lipsit de apărare și care nu se trezise la viață, care nu avea nicio importanță militară. Au fost uciși circa 1.200 de oameni. Primele bombe au căzut peste spitalul din oraș, care avea crucea roșie pe acoperiș. În jur de 75% din centrul orașului Wielun a fost atunci distrus.