Prima întrevedere directă Putin-Merkel din ultimul an. Iran, Siria și Ucraina, pe agenda discuțiilor

Prima întrevedere directă Putin-Merkel din ultimul an. Iran, Siria și Ucraina, pe agenda discuțiilor

10 știri, 5

În timp ce Moscova și europenii fac eforturi să salveze acordul nuclear iranian, președintele rus Vladimir Putin va avea vineri în stațiunea Soci o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, fiind prima întâlnire directă a celor lideri în ultimul an, relatează AFP. Cu acest prilej, liderul de la Kremlin, care s-a impus în ultimii ani ca un actor major în Orientul Mijlociu, ar putea încerca să exercite presiuni pentru relansarea procesului politic în Siria, scrie presa străină.

Înainte de primirea cancelarului german, apoi săptămâna viitoare a președintelui francez Emmanuel Macron, Putin l-a primit joi la reședința sa pe președintele sirian Bashar al-Assad, evocând aspecte legate de perioada post-conflict cu un lider de la Damasc care a ieșit întărit ca urmare a succeselor militare datorate intervenției militare ruse: soluționarea politică, reconstrucția și revenirea refugiaților.

În ceea ce privește problema iraniană, după summitul de la Sofia, în cursul căruia europenii au făcut front comun, întrevederea prevăzută după-amiază între Putin și Merkel în stațiunea de la malul Mării Negre se anunță a fi dominată de decizia recentă a președintelui Trump de a retrage SUA din acordul internațional privind programul nuclear iranian.

Acest dosar este un subiect rar de apropiere între europeni și Moscova, ale căror relații au fost afectate de ani de dezacorduri legate de conflict...

    Citește pe independent.md