Primăria Chișinău cheltuie anual 400 milioane lei pentru a subvenționa două întreprinderi falite
Foto: unimedia.info

Primăria Chișinău cheltuie anual 400 milioane lei pentru a subvenționa două întreprinderi falite

8 știri, 7

Nu este o excepție nici 2018, an în care Bugetul municipiului Chișinău prevede venituri de 3,76 miliarde de lei și cheltuieli de 4,05 miliarde de lei. Astfel deficitul acestuia va constitui circa 290 de milioane lei.

10% din buget pentru a subvenționa transportul de călători

Aproape 10% din alocațiile din bugetul local vor fi direcționate pentru a subvenționa serviciile de transport public prestate de două întreprinderi municipale – Regia Transport Electric (RTEC) și Parcul Urban de Autobuze.

Astfel Regia Transport Electric va primi în 2018, de la bugetul municipal circa 250 de milioane lei. E o sumă uriașă și depășește de aproape două ori alocațiile de acum 3-4 ani.

Grosul sumei – circa 177 milioane lei sunt alocații pentru prestarea serviciilor de transport călători. De fapt sunt subvenții pentru a acoperi pierderile de la transportarea călătorilor. Alte 72 de milioane lei sunt destinate pentru a finanța asamblarea troleibuzelor cu mers automat.

Astfel numărul de troliebuze ce sunt scoase pe linie ar urma să ajungă la 302 de unități, făță de 298 în 2016.

De exemplu în anul 2016, Regia Transport Electric a avut cheltuieli estimate la 366 de milioane lei, în timp ce veniturile de la transportarea pasagerilor au constituit doar 177,8 milioane lei. Respectiv diferența de aproape 190 de milioane lei a fost acoperită din bugetul municipal. Întreprinderea susține că a primit doar...

    Citește pe tv8.md