Primul portavion construit de China a început testele pe mare

Primul portavion construit de China a început testele pe mare

5 știri, 17

Al doilea portavion chinez - primul construit numai de Beijing - a început duminică primele teste pe mare, a anunțat presa de stat, într-un context în care Beijingul caută să își consolideze puterea maritimă în fața Statelor Unite, relatează AFP.

Cunoscut sub numele 'Type-001A' și lansat la apă anul trecut, vasul a părăsit un terminal portuar din nord-estul țării în jurul orelor 06.45 (sâmbătă, 22.45 GMT) pentru primele sale manevre pe mare, au anunțat televiziunea de stat CCTV și agenția Xinhua.

CCTV a arătat clișee în care impozantul portavion se depărta de un chei, apoi pe mare, escortat de mai multe nave militare de mică dimensiune, sub un cer acoperit și în ceață.

Este pentru prima dată când sistemul de propulsie, motorizarea și sistemul de navigație ale vasului sunt testate pe mare, potrivit presei de stat.

China dispune deocamdată de un singur portavion operațional: Liaoning. Construit de fosta URSS și cumpărat de la Ucraina, el a fost admis în serviciul activ în 2012. Al doilea portavion chinez urmează să se alăture forțelor navale în 2018.

    Citește pe hotnews.md