Primul președinte al Moldovei, Mircea Snegur, a împlinit 80 de ani2Foto© publika.md

Primul președinte al Moldovei, Mircea Snegur, a împlinit 80 de ani

, 5 știri, 6 vizualizări

Primul Președinte al Republicii MoldovaRepublicii MoldovaRepublicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani, comunică MOLDPRES.

Mircea Snegur este unul dintre liderii mișcării de eliberare și renaștere națională. A fost principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială a statului și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia moldovenilor. Mircea Snegur a susținut proclamarea suveranității, obținerea independenței Republicii Moldova și a contribuit la recunoașterea tânărului stat de către Occident. În timpul grevelor studențești din primăvara anului 1995 a fost cel care a declarat că numele corect al limbii noastre este limba română.

Mircea Snegur s-a născut pe 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, județul Soroca. În 1956, a absolvit școala medie din satul Frumușica, raionul  Florești și în 1961 – Institutul Agricol din Chișinău. A făcut aspirantura la Catedra de fitotehnie a aceluiași institut (1972). De specialitate este agronom-savant, are titlul științific de doctor în științe agricole.