Procurorul general al Ucrainei: Cel mai probabil, Saakașvili va fi extrădat în Georgia
Foto: politik.md

Procurorul general al Ucrainei: Cel mai probabil, Saakașvili va fi extrădat în Georgia

9 știri, 11

Ucraina cel mai probabil îl va extrăda pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, însă el ar putea fi judecat in situ dacă decizia privind apelul său de a rămâne în țară este întârziată, a declarat vineri Procurorul General al Ucrainei, Iuri Luțenko, potrivit Reuters.

Saakașvili a intrat în Ucraina în septembrie, deși îi fusese retrasă cetățenia ucraineană în urma unei dispute prelungite cu autoritățile de la Kiev. Georgia vrea ca el să fie extrădat, fiind inculpat în țara sa natală pentru patru capete de acuzare, inclusiv abuz de putere. Saakașvili spune că acuzațiile sunt fabricate.

El este în prezent în libertate la Kiev, după ce un judecător ucrainean a refuzat luni să îl plaseze în arest la domiciliu. Devenit o figură a opoziției din Ucraina, Saakașvili atrage mulțimi la diferite marșuri, iar uneori s-au produs ciocniri violente între susținătorii săi și poliție în centrul Kievului.

În Ucraina, Saakașvili este suspectat de susținere a unei organizații criminale, însă el se apără spunând că este o acuzație fabricată pentru a-i fi subminată campania de a-l destitui pe președintele Petro Poroșenko, pe care îl acuză de corupție.

Însă și autoritățile din țara sa natală vor să îl prindă.

“Cea mai mare probabilitate este ca el să fie extrădat. Avem o solicitare oficială din partea țării sale, pe care nu avem dreptul să o refuzăm”, a declarat presei Procurorul General al ...

    Citește pe independent.md