Propunerea Coreei de Sud pentru Kim Jong-un
Foto: www.europalibera.org

Propunerea Coreei de Sud pentru Kim Jong-un

4 știri, 7

Autoritățile de la Seul invită Coreea de Nord la inițierea unui dialog militar. Propunerea vine în contextul tensiunilor tot mai ridicate dintre cele două Corei, după ce Phenianul a testat o rachetă cu rază lungă de acțiune.

Dacă regimul lui Kim Jong-un va accepta invitația, acestea vor fi primele discuții la nivel înalt de după 2015. Un oficial sud-coreean a precizat că scopul invitației la dialog este de a „stopa toate activitățile ostile care duc la creșterea tensiunilor militare” la granița ultra-fortificată dintre cele două Corei, relatează BBC.

De altfel, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a semnalat constant că dorește un angajament mai strâns cu Phenianul. Într-un discurs ținut recent la Berlin, președintele sud-coreean a subliniat chiar necesitatea unui acord de pace cu Nordul, pentru a pune capăt programului nuclear derulat de regimul nord-coreean.

Coreea de Nord nu a răspuns încă invitației.

Viceministrul sud-coreean al Apărării, Suh Choo-suk, a declarat într-o conferință de presă că, în cazul acceptului Coreei de Nord, întrevederea la nivel înalt s-ar putea desfășura la Tongilgak, o clădire nord-coreeană din complexul Panmunjom, situat în zona demilitarizată.

Oficialul a propus ca discuțiile să fie organizate pe 21 iulie. „Ne așteptăm la un răspuns pozitiv din partea Nordului”, a subliniat viceministrul Apărării.

Ministrul Unificării de la Seul, Cho Myoung-...

    Citește pe independent.md