PROTEST la Ambasada Ucrainei de la Chișinău, împotriva construcției a șase hidrocentrale pe râul Nistru care ar putea lăsa FĂRĂ APĂ jumătate din populația R. Moldova

PROTEST la Ambasada Ucrainei de la Chișinău, împotriva construcției a șase hidrocentrale pe râul Nistru care ar putea lăsa FĂRĂ APĂ jumătate din populația R. Moldova

13 știri, 20

Peste o sută de persoane au protestat astăzi la Ambasada Ucrainei de la Chișinău, de Ziua Internațională de Acțiune pentru Râuri, împotriva intenției Kievului de a construi încă șase hidrocentrale pe râul Nistru.

Activiștii din domeniul ecologiei atenționează că extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk și construcția altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația R. Moldova și să provoace o „criză umanitară”.

Protestatarii au scandat, în limbile română și ucraineană, „Nu barajelor pe Nistru!”, „Nistru e al nostru!” și au afișat pancarte pe care era scris „Save Dnestr” și „Să salvăm Nistrul”.

Ion Efros de la Institutul de Politici Publice a declarat la protest că, dacă Ucraina își va duce la sfârșit planurile, circa patru milioane de oameni, inclusiv trei din R. Moldova și un milion din Ucraina, vor fi lipsiți de apă.

Protestatarii au depus textul petiției semnată de aproape 3 000 de oameni la Ambasada Ucrainei de la Chișinău și la Guvernul R. Moldova, dar și mai multe revendicări pentru autoritățile de la Kiev și Chișinău.

Iuliana Cantaragiu de la Centrul Național de Mediu a declarat la eveniment că printre revendicări se numără solicitarea de a stopa negocierile netransparente asupra unui Acordui...

    Citește pe ziarulnational.md    Tendințe