Proteste în Polonia

Proteste în Polonia

6 știri, 12

Proteste la Varșovia. Mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Poloniei, dar și în mai multe orașe din țară. Ei au manifestat astfel împotriva reformei judiciare inițiată de partidului aflat la guvernare, modificări despre care opoziția spune că va submina democrația.

Mii de oameni au scandat zgomotos la Varșovia împotriva liderului formațiunii „Lege și Justiție”, aflat la putere și acuzat de tendințe dictatoriale. Protestele din Polonia sunt ultimele dintr-o serie de mitinguri antiguvernamentale în masă. Principalul subiect este apărarea democrației de regimul partidului „Lege și Justiție”, care deține controlul în ambele Camere ale Parlamentului.

Polonezii sunt împotriva celor mai recente modificări ale legislației cu privire la reorganizarea puterii judiciare. Mai exact, legislativul polonez va avea puteri sporite cât privește numirea judecătorilor. Partidul conservator „Lege și Justiție” a introdus de asemenea, săptămâna trecută, un proiect de lege prin care toți judecătorii Curții Supreme vor fi înlocuiți, cu excepția celor aleși de ministrul Justiției.

Criticii spun că prin acest proiect de lege se încalcă principiul separării puterilor în stat.

    Citește pe jurnaltv.md