Război în Ucraina, ziua 88. Rusia a intensificat ofensiva în Donbas5Foto© publika.md

Război în Ucraina, ziua 88. Rusia a intensificat ofensiva în Donbas

, 10 știri, 23 vizualizări

Duminică, 22 mai, este a 88-a zi de război în Ucraina. Rusia a intensificat ofensiva în Donbas, context în care Ucraina a exclus posibilitatea de a accepta un armistițiu cu Rusia și a respins ideea de a încheia un acord cu Moscova care să implice cedarea de teritorii. În toată Ucraina luptă în prezent 700.000 de apărători, spune președintele Volodimir Zelensky, iar șeful de la Casa Albă Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken, și alți 963 de cetățeni american au primit interzis de a intra pe teritoriul Federației Ruse.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, o „operațiune militară specială” în Ucraina, transformată mai apoi într-o „operațiune de demilitarizare și denazificare” sau „operațiune de eliberare a Donbasului”, mai multe orașe au fost distruse de rachetele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.