Recolta medie de grâu constituie în acest an circa 4,5 tone per hectar5Foto© curentul.md

Recolta medie de grâu constituie în acest an circa 4,5 tone per hectar

, 6 știri, 7 vizualizări

Producătorii din întreaga țară sunt în plin proces de recoltare a culturilor agricole de prima grupă, legume și fructe de vară, iar după două săptămâni de seceriș, în țară se atestă o recoltă medie de grâu de circa 4,5 tone per hectar. Ministerul Agriculturii spune că din cauza condițiilor climaterice specifice, campania de recoltare a cerealierelor din prima grupă și altor culturi a început cu zece-paisprezece zile mai târziu.

Astfel, până în prezent, s-a recoltat grâu de pe o suprafață de circa 59 mii ha, recolta globală fiind de 268 414 tone, cu o productivitate medie pe țară de 4,5 tone de grâu per ha.

Totodată, situația recoltării grâului diferă de la un raion la altul, atât la capitolul suprafețe și volume, cât și la productivitate. Astfel, în volum s-au strâns 23 400 tone în raionul Orhei, 20 250 tone în raionul Ungheni, 19 238 tone – UTA Găgăuzia, până la 6-8 mii tone la Edineț, Drochia, Cahul, cu o productivitate medie preliminară de 5,5 tone/ha (Criuleni), 5 tone/ha (Drochia, Fălești), 4,9 tone/ha (Florești) până la 3,8 tone/ha (Orhei).