Recomandările Agențiilor sanitare europene, în contextul noului val de infectări cu coronavirus4Foto© agora.md

Recomandările Agențiilor sanitare europene, în contextul noului val de infectări cu coronavirus

, 7 știri, 6 vizualizări

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă ca a patra doză de vaccin anti-COVID (al doilea booster) să fie făcută de toate persoanele de peste 60 de ani. Până acum, recomandarea viza persoanele de peste 80 de ani. Pragul de vârstă a fost scăzut în contextul noului val de infectări și de spitalizări din Europa.

Agențiile sanitare ale UE au recomandat în aprilie un al doilea booster doar pentru persoanele cu vârste de peste 80 de ani și pentru cei aparținând grupurilor vulnerabile. Noua recomandare este așteptată să faciliteze decizii naționale în scopul accelerării campaniilor de vaccinare, care au încetinit sau aproape s-au oprit în ultimele luni.

Producătorii de vaccinuri, printre care Moderna Inc și consorțiul Pfizer Inc/BioNTech, testează versiuni ale vaccinurilor lor modificate pentru a combate varianta BA.1 a Omicron. Deși aceștia au indicat că vaccinurile respective au generat răspunsuri imune adecvate împotriva tulpinii BA.1 și variantelor intrate mai recent în circulație, s-a constatat un răspuns mai scăzut împotriva BA.4 și BA.5.