Republica Moldova, alături de alte 42 de țări cere retragerea imediată a trupelor rusești de la centrala nucleară de la Zaporojie4Foto© observatorul.md

Republica Moldova, alături de alte 42 de țări cere retragerea imediată a trupelor rusești de la centrala nucleară de la Zaporojie

, 7 știri, 8 vizualizări

Uniunea Europeană, precum și zeci de țări au cerut retragerea imediată a trupelor rusești de la centrala nucleară ocupată Zaporojie din Ucraina. ”Staționarea personalului militar și a armelor rusești la instalația nucleară este inacceptabilă”, se arată într-o declarație comună de duminică, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Grupul de țări a afirmat că „desfășurarea de personal militar și armament rusesc la instalația nucleară este inacceptabilă și nu respectă principiile de siguranță, securitate și garanții pe care toți membrii AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) s-au angajat să le respecte”.

”Cerem Federației Ruse să își retragă imediat forțele militare și tot personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile sale imediate și din întreaga Ucraină, astfel încât operatorul și autoritățile ucrainene să își poată relua responsabilitățile suverane în cadrul granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional. Acest lucru va permite, de asemenea, AIEA să își desfășoare verificările în conformitate cu obligațiile de garanții ale Ucrainei în condiții de siguranță și securitate și în timp util”, se arată în declarație.