Republica Moldova marchează 29 de ani de independență14Foto3Video© publika.md

Republica Moldova marchează 29 de ani de independență

, 32 știri, 3 vizualizări

La 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat cu 278 de  voturi  Declarația de Independență a Republicii Moldova. În contextul alegerilor deputaților din primul Parlament exclusiv în circumscripții uninominale, putem constata cu maximă certitudine că certificatul de naștere a noului stat a avut cea mai mare reprezentativitate și sprijin în societate.

Implozia URSS, dar și voința generalizată a unei generații de moldoveni, au adus la apariția pe harta Europei, pe harta lumii, a unui nou stat, situat chiar din primele zile în vâltoarea unor evenimente care prin amploarea și profunzimea lor au schimbat arhitectura mondială și paradigma relațiilor internaționale.

Erau mulți, atât acasă, dar și din exterior, care nu dădeau Republicii Moldova nici o  șansă de  supraviețuire. Pe bună dreptate, au urmat evenimente pline de dramatism în întregul spațiu post sovietic. Criza economică profundă, ruperea vechilor relații economice, conflictele regionale, lipsa experienței în domeniul construcției statale - toate au pus la grele încercări tânărul stat.