Revoluția gazului de șist din SUA va reduce prețurile pentru Republica Moldova
Foto: www.moldova.org

Revoluția gazului de șist din SUA va reduce prețurile pentru Republica Moldova

7 știri, 3

În SUA a avut loc așa numita revoluție a gazului de șist, a cărui cost de extracție a coborât deja semnificativ sub 50 USD pentru o mie de metri cubi, iar prețurile angro pe piața nord-americană nu depășesc 100-120 pentru mia de metri cubi. Acest lucru va schimba configurația pieței globale, obligând furnizorii tradiționali de gaze, printre care și Gazprom, să reducă prețurile pentru a-și păstra cota de piață, a explicat la emisiunea ”15 minute de realism economic” expertul în energetică, Victor Parlicov.

Potrivit lui, impulsionarea extracției gazelor în SUA a dus la prăbușirea importurilor de gaze pe piața nord-americană, iar în prezent, terminalele de import sunt convertite în terminale de export a gazelor naturale.

Astfel, SUA va deveni unul din cei mai mari exportatori de gaze, iar în prezent companiile americane se orientează în primul rând la piața europeană. La 8 iunie 2017 a avut loc prima livrare în Polonia și tendința aceasta va accelera.

În ceea ce privește prețurile, expertul în energetică a spus că pe termen mediu, prețurile la gazele naturale vor descrește.

În Europa, prețul se va stabiliza la 120-130 USD pentru o mie de metri cub. În astfel de condiții, furnizorii tradiționali de gaze naturale,cum este Gazprom, vor fi nevoiți să reducă prețurile. Această concurență va duce la nivelarea prețurilor între cele trei piețe principale de gaze naturale (nord-american...

    Citește pe moldova.org