Rezervația biosferei „Prutul de Jos” va activa în baza unui Regulament aprobat de Guvern6Foto© deschide.md

Rezervația biosferei „Prutul de Jos” va activa în baza unui Regulament aprobat de Guvern

, 8 știri, 6 vizualizări

Astfel, regulamentul stabilește obiectivele, scopurile, competențele, bazele activității științifice și economico-financiare ale Rezervației. Aceasta este amplasată în lunca rîului Prut, cuprinde o suprafață totală de peste 14,7 mii de hectare din 9 localități din raionul Cahul, inclusiv terenurile Ocolului Silvic Slobozia. Rezervația biosferei „Prutul de Jos” a fost inclusă în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei, recunoscută prin programul „Omul și Biosfera” (MaB), fiind aprobată prin decizia Conferinței Părților UNESCO din 25 iulie 2018.

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, a menționat că, recent, Uniunea Europeană a propus Republicii Moldova un proiect, în cadrul Programului EU4 Environment, privind susținerea activităților pentru dezvoltarea durabilă și protecția ecosistemelor naturale din cadrul Rezervației biosferei „Prutul de Jos”.

Pentru asigurarea funcționării Rezervației sînt necesare cheltuieli administrative în mărime de 7,1 milioane lei, iar în Legea bugetului de stat pentru anul 2021 sînt planificate 4,2 milioane lei. Ministerul Finanțelor a dat aviz pozitiv la o eventuală rectificare a Legii bugetului de stat pentru 2021, privind alocarea mijloacelor financiare suplimentare.