RISE Moldova | Premierul Filip a ajutat Uzina Metalurgică de la Râbnița să scape de sancțiunile Ucrainei2Foto© agora.md

RISE Moldova | Premierul Filip a ajutat Uzina Metalurgică de la Râbnița să scape de sancțiunile Ucrainei

, 4 știri, 21 vizualizări

O investigație RISE Moldova relevă că la începutul lunii martie 2019, premierul Pavel Filip a expediat o scrisoare oficială omologului său ucrainean Volodimir Groisman, dar și președintelui Petro Poroșenko, în care solicita excluderea Uzinei "din lista entităților supuse sancțiunilor", susținând că aceasta s-ar afla într-o situație critică.

Mai mult! El a solicitat și reducerea de două ori a taxelor de export aplicate acestei întreprinderi, susținând că ele ar fi o barieră administrativă. În plus a cerut încetarea investigației antidumping față de Uzină, ca fiind nefondată și suspendarea regimului individual de licențiere până la decizia finală a instanței de judecată.

La doar 10 zile de la expedierea scrisorii premierului Filip, autoritățile de la Kiev au exclus Uzina Metalurgică din lista entităților supuse sancțiunilor. În schimb au inclus o firmă din Chișinău (Novastal Prim SRL), care a intermediat anul trecut importul de fier vechi din Ucraina la Uzina Metalurgică, ocolind astfel regimul de sancțiuni impus de Kiev.