Rusia a cerut statelor occidentale să evacueze din Siria voluntarii cunoscuți sub numele de „căști albe"
Foto: independent.md

Rusia a cerut statelor occidentale să evacueze din Siria voluntarii cunoscuți sub numele de „căști albe"

4 știri, 4

Rusia a cerut joi statelor occidentale să evacueze din Siria și în special din provincia siriană Idlib voluntarii cunoscuți sub numele de „căști albe”, au declarat agenției France Presse diplomați de la ONU. Potrivit surselor AFP, solicitarea a provocat critici din partea Statelor Unite, a Regatului Unit și a Franței.

„Prezența căștilor albe este o sursă de amenințare”, a afirmat reprezentantul Moscovei în cadrul unei reuniuni cu ușile închise a Consiliului de Securitate, convocat de Rusia. „Teroriștii trebuie să plece”, a mai spus el, potrivit relatării unui diplomat care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea.

Rusia a mai acuzat și în trecut voluntarii care acordă ajutor în zonele controlate de rebeli că au legături cu teroriștii. Mai multe surse diplomatice au afirmat, potrivit AFP, că Washingtonul, Londra și Parisul au respins „informațiile false” în acest sens. „Căștile albe fac parte din organizații umanitare”, a susținut reprezentantul american la reuniune, citat de aceleași surse; reprezentantul britanic a cerut „să nu se mai piardă vremea Consiliului de Securitate”, iar cel francez a arătat că voluntarii civili salvează sute de oameni.

Cererea Moscovei a fost formulată în contextul evacuării armelor grele dintr-o zonă tampon din Idlib, care a avut loc săptămâna aceasta, și al acordului din 17 septembrie între Rusia și Turcia, conform căruia jihadiștii trebuie s...

Citește pe independent.md