Patriarhia ecumenică de la Constantinopol a anunțat că recunoaște independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene
Foto: www.europalibera.org

Patriarhia ecumenică de la Constantinopol a anunțat că recunoaște independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene

16 știri, 4

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut o Biserica Ortodoxă independentă a Ucrainei

Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunțat că „își reînnoiește decizia deja luată și conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei”.

Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să-l „restabilească în funcția sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă.

După independența Ucrainei, în 1991, și prăbușirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înființat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova.

În timpul sinodului, care a început miercuri, doi emisari de la Constantinopol trimiși în Ucraina în septembrie au informat despre rezultatele misiunii lor și contactele pe care le-au avut la fața locului, a precizat Patriarhia. Misiunea acestor doi emisari la Kiev a fost interpretată drept un preambul la recunoașterea de către Constantinopol a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente.

Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă va fi creată o Patriarhie ucraineană independentă față de Moscova.

Biserica afiliată Patriarhiei de la Moscova este cea mai importantă comunitate re...

Citește pe tv8.md