Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 83 de ani

Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 83 de ani

22 știri, 7

Astăzi se împlinesc 83 de ani de la nașterea marelui poet român, Grigore Vieru. Poetul s-a născut în satul Pererâta, fostul județ Hotin, România, într-o familie de plugari români. Fiind student, a debutat cu o plachetă de versuri pentru copii „Alarma”, iar ulterior a scris celebra carte pentru preșcolari „Albinuța” și a publicat volumul de versuri lirice „Numele tău”.

Marea majoritate a poeziilor sale adunate în zeci de volume au fost dedicate copiilor. Poetul a scris sute de poezii în care a redat făptura mamei, dorul de mamă, natura, dragostea, pacea și copilăria.

La 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident de circulație fiind internat la Spitalul de Urgență din capitală. Poetul s-a stins din viață la două zile după accident, ca urmare a unui stop cardiac.

Marele poet român a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009, în Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău. Această zi fusese declarată zi de doliu în toată țara.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. De asemenea, mai multe școli din republică, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

Totodată, la un an de la deces, bustul marelui poet a fost instalat pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”.

    Citește pe jurnal.md