Sintagmele „handicapați/te” – excluse din Constituția RM! Acestea vor fi înlocuite cu sintagma „cu dizabilități”
Foto: 24h.md

Sintagmele „handicapați/te” – excluse din Constituția RM! Acestea vor fi înlocuite cu sintagma „cu dizabilități”

8 știri, 9

Sintagmele „handicapați” și„ handicapate” vor fi înlocuite în textul legii supreme cu cuvântul „cu dizabilități”. În acest sens, Executivul a aprobat astăzi în ședință de Guvern, avizul privind modificarea art.50 și art. 51 din Constituția Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

Odată cu operarea acestor modificări, prevederile Constituției vor fi ajustate la legislația internațională și cea națională deja adaptată, angajament asumat prin ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, care instituie o nouă paradigmă a dizabilității, marcând trecerea de la modelul medical la cel social, bazat pe incluziune.

Anterior au fost aprobate modificări și completări ale mai multor acte normative din diferite domenii, fiind eliminată terminologia discriminatorie în corespundere cu reglementările internaționale, care asigură protecția și exercitarea deplină și egală de către toate persoanele cu dizabilități a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și promovează respectarea demnității acestora.

Cristina Parfeni

    Citește pe curentul.md