SIS-ul cere blocarea unui alt site care distribuie știri fake3Foto© deschide.md

SIS-ul cere blocarea unui alt site care distribuie știri fake

, 8 știri, 11 vizualizări

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) informează printr-un comunicat de presă că, în conformitate cu Dispoziția nr. 1 din 1 aprilie a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, solicită blocarea site-ului ro.portal-news-24h.xyz, identificat de către reprezentanții instituției drept sursă online care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, a semnat vineri, 9 aprilie, un ordin cu privire la blocarea site-ului menționat. Documentul urmează a fi transmis către Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației pentru aplicarea deciziilor.

Potrivit SIS, site-ul respectiv a publicat o știre falsă cu privire la „deciziile” adoptate de către autoritățile Republicii Moldova, potrivit căreia, „din 15 aprilie Moldova renunță la purtarea obligatorie a măștii”, precum și „deschiderea la 100% a capacității magazinelor și restaurantelor”. În realitate, asemenea decizii nu au fost adoptate până la moment de către autoritățile Republicii Moldova, iar conținutul articolului a fost preluat dintr-o știre care datează din martie 2021 și se referă la anunțul autorităților din statul american Texas, textul fiind  parțial adaptat.