Socialiștii fac o reformă a justiției marca „Plahotniuc”2Foto© agora.md

Socialiștii fac o reformă a justiției marca „Plahotniuc”

, 4 știri, 4 vizualizări

„Evaluarea extraordinară, externă, veritabilă a judecătorilor, potrivit conceptului și proiectului de lege făcut de curând public, se substituie cu evaluarea internă, prin mecanisme deja existente, care și-au demonstrat ineficiența în condițiile actuale. Evaluarea procurorilor a fost, în general, exclusă”, a declarat Maia Sandu.

Mai devreme au fost făcute publice conceptul și proiectul de lege care vizează reforma justiției de către Guvernul Chicu. Potrivit documentelor, de evaluarea judecătorilor și procurorilor va fi responsabil un Colegiu subordonat Curții Supreme de Justiție, creat pe baza Colegiului pentru Evaluarea Performanțelor și Colegiului Cariera și Selecția Judecătorilor.

Potrivit liderii PAS, nu există nicio cerință în raport cu integritatea oamenilor care vor face evaluarea, care este o cerință a Comisiei de la Veneția, iar magistrații vor fi evaluați după „intima convingere”, precum scrie în documente. În acest context, prin Comisia Juridică a Parlamentului, politicul se va implica în selectarea membrilor de către acest colegiu.