Socialiștii solicită CC suspendarea legii care interzice panglica Sf. Gheorghe2Foto© tribuna.md

Socialiștii solicită CC suspendarea legii care interzice panglica Sf. Gheorghe

, 6 știri, 10 vizualizări

Legea care interzice utilizarea panglicii Sf. Gheorghe ajunge din nou pe masa magustraților Curții Constituționale. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au depus încă o sesizare la Înalta Curte.

Lebedinschi și Novac solicită exercitarea controlului constituționalității și suspendarea Legii pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008, adoptată în lectura a doua la 7 aprilie 2022. Deputații au menționat că consideră neconstituțională completarea articolului din Codul contravențional care se referă la „atributele utilizate în contextul unor agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității” și includerea în șirul acestor atribute și simboluri a panglicii bicolore negru-portocaliu, dar și a unor însemne.

Deputații afirmă că prin asemenea amendamente este încălcat dreptul la libera exprimare și opinie, iar interdicția vine în contradicție cu prevederile art.32 din Legea Supremă, care prevede dreptul la libertatea opiniei și exprimării.