Sondaj: Federația Rusă amenință cel mai mult Moldova din perspectiva securității6Foto© deschide.md

Sondaj: Federația Rusă amenință cel mai mult Moldova din perspectiva securității

, 9 știri, 8 vizualizări

Rezultatele unui sondaj de opinie care cercetează percepția populației privind sistemul de securitate și apărare a fost prezentat astăzi de CID NATO. Președintele Centrului de Prevenire al Conflictelor și Early Warning București, Iulian Chifu, a remarcat, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, că se poate observa un nivel de maturitate a populației, chiar dacă aceasta vorbește în mai mare măsură despre percepții și preocupări proprii, nu neapărat din domeniul securității.

„Sondajul de opinie are diferite niveluri de lectură. Trebuie de remarcat că populația Republicii Moldova are reacții și în raport cu modelele, și un anumit gen de maturitate în privința propriilor percepții, și un anumit nivel de cunoaștere – pe care le putem vedea. Primul nivel de lectură reprezintă rezultatele sondajului.

Un alt tip de nivel de lectură ține de modele, de valori, și ține de preocupările, de agenda cetățeanului. Și acestea sunt foarte importante în raport cu autoritatea. Să vadă cum arată agenda cetățeanului, cum anumite elemente care nu au, de exemplu, legătură cu securitatea națională sunt importante pentru cetățean, încât le plasează în această secvență.