Șor: BNM a impus celor trei banci garanția de stat in suma de 13,3 mlrd. de lei pentru a o delapida ulterior3Foto© tribuna.md

Șor: BNM a impus celor trei banci garanția de stat in suma de 13,3 mlrd. de lei pentru a o delapida ulterior

, 4 știri, 8 vizualizări

Ilan Șor a subliniat că un rol decisiv în această operațiune l-au jucat fosta viceguvernatoare a BNM, Emma Tăbârță și fostul șef al departamentului de supraveghere specială, Ion Ropot, care s-a autonumit în calitate de administrator special al BEM și a gestionat banii pe care BNM i-a alocat în calitate de garanție de stat. Potrivit lui, „societății i se impune nejustificat ideea precum că el ar fi responsabil de furtul miliardului. Asta se face pentru a-i proteja pe autorii reali ai fraudei și ca să frâneze procesul de restituire a banilor furați”.

„Mie îmi aparțineau trei bănci care aveau o pondere de circa 37% pe piața bancară, iar Platon controla prin băncile sale 43% din piață. Aceasta a fost o operațiune specială pentru eliminarea concurentului la care a participat și Banca Centrală”, a declarat Ilan Șor.

El a precizat că BNM a alocat suma de 13,3 mil. de lei în calitate de garanție de stat pentru salvarea celor trei bănci, deși băncile nu aveau această necesitate, iar acționarii nu au solicitat acest lucru. „Banii din cele trei bănci au început să fie scoși după 30 noiembrie 2014, când BNM a instituit regimul de supraveghere directă.