Statele Unite blochează prin veto, la ONU, un proiect de anulare a deciziei președintelui Donald Trump de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului

Statele Unite blochează prin veto, la ONU, un proiect de anulare a deciziei președintelui Donald Trump de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului

12 știri, 6

Statele Unite au utilizat dreptul de veto în Consiliul de Securitate ONU pentru a bloca un proiect de rezoluție privind anularea deciziei președintelui Donald Trump de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, informează Reuters. Donald Trump a recunoscut recent că Ierusalimul este capitala Israelului, generând un val de nemulțumire în întreaga lume.

Un proiect de rezoluție elaborat de Egipt, care exprima "regret profund privind recentele decizii referitoare la statutul Ierusalimului", a fost prezentat luni în Consiliul de Securitate ONU.

Paisprezece membri ai Consiliului de Securitate ONU au votat în favoarea condamnării deciziei privind Ierusalimul, dar Statele Unite au folosit dreptul de veto pentru blocarea inițiativei.

Proiectul preciza că "orice decizii ori acțiuni care modifică statutul sau compoziția demografică a Orașului Sfânt Ierusalim nu au efect legal, fiind nule, necesitând să fie în concordanță cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate ONU".

"Din cauza deciziei Statelor Unite, ... situația a devenit mai tensionată, iar incidentele s-au intensificat, fiind lansate rachete din Fâșia Gaza și izbucnind confruntări între palestinieni și serviciile de securitate israeliene", a declarat Nickolay Mladenov, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu.

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Danny Danon, consideră că dezbaterile în cadrul struc...

    Citește pe jurnal.md