Stoltenberg: Macedonia va putea adera la NATO după ce va implementa acordul privind numele său
Foto: diez.md

Stoltenberg: Macedonia va putea adera la NATO după ce va implementa acordul privind numele său

8 știri, 3

Secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a declarat că Macedonia va fi invitată să discute despre aderarea sa la NATO, însă va putea deveni membru doar după ce va implementa acordul privind schimbarea denumirii sale, relatează site-ul publicației Balkan Insight, citează mediafax.ro.

"Odată ce acordul privind numele va fi finalizat și implementat, vom putea invita fosta republică iugoslavă Macedonia să devină membru NATO, sub noua sa denumire, Republica Macedonia de Nord", a declarat Stoltenberg.

În 2008, Macedonia a pierdut oportunitatea de a deveni membră NATO, în cadrul summitului de la București, când Atena a votat împotriva aderării acesteia la Alianță.

"Statutul de membru NATO reprezintă o oportunitate istorică pe care trebuie să o folosim", a declarat marți ministrul Apărării din Macedonia, Radmila Shekerinska.

"Obținerea statutului de membru reprezintă stabilitate și securitate pentru Macedonia și cetățenii săi, dar și oportunitatea de a avea o dezvotlare mai rapidă a economiei și prosperității", a adăugat Shekerinska.

Macedonia ș Grecia au semnat, pe 17 iunie, un acord istoric privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave. În urma acordului, Macedonia își va schimba denumirea în Republica Macedonia de Nord. Cu toate acestea, înțelegerea celor doi premieri a provocat proteste și dispute politice în ambele state.

Pentru implement...

    Citește pe publika.md    Tendințe