STOP FALS: Rușii despre fructele și legume exportate de Moldova: jumătăți de adevăr și trunchierea declarațiilor

STOP FALS: Rușii despre fructele și legume exportate de Moldova: jumătăți de adevăr și trunchierea declarațiilor

5 știri, 6

Chiar de la începutul reportajului, jurnaliștii ruși blamează relația R. Moldova cu UE: „Împiedicată în contradicții, Europa își pierde din ce în ce mai mult atractivitatea în ochii vecinilor săi. Moldova este unul din cele mai elocvente exemple. Acum trei ani și jumătate, autoritățile de la Chișinău au semnat un Acord de Asociere cu UE, însă acum, visează să se întoarcă spre piața rusă”. În reportaj se insistă pe „date statistice” fără a indica sursa acestora, cum că în prima parte a anului 2017, exportul de legume din Moldova spre țările UE a fost de aproximativ 500 de tone, iar în Federația Rusă – de peste 8000 de tone, iar exportul de fructe – 1000 de tone pe piața comunitară și peste 100.000 de tone pe piața rusească.

Asociația Presei Independente (API) a solicitat de la Î.S. „Centrul Informațional Agricol” informații privind exportul fructelor și iată care este situația reală: în prima jumătate a anului trecut, R. Moldova a exportat peste 15629 tone de fructe în Federația Rusă și peste 1340 de tone în Uniunea Europeană. Cantitatea de legume exportată în Federația Rusă a fost de 1601 tone, față de 1499 tone comercializate în UE.

Aceste cifre oficiale, arată că în Federația Rusă au fost exportate cantități mai mari de fructe și legume față de UE, dar nu în proporțiile indicate în reportajul postului de televiziune „Россия 1”. În același timp, produsele agricole de la noi...

    Citește pe tv8.md