Studiu: Fiecare al șaseșea moldovean declară că intenționează să părăsească țara în următoarele șase luni4Foto© deschide.md

Studiu: Fiecare al șaseșea moldovean declară că intenționează să părăsească țara în următoarele șase luni

, 8 știri, o vizualizare

Cea mai mare intenție de plecare o au persoanele bogate

Expertul în politici economice ai IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care a realizat cercetarea, susține că dintre persoanele intervievate, cea mai mare intenție de plecare o au persoanele cu venituri mari, care afirmă că starea lor materială este una foarte bună. Fiecare al 4-lea moldovean, cu o stare materială bună, intenționează să plece în următoarele luni peste hotare.

„Încă doi ani în urmă, noi am numit acest proces al doilea val de migrație. Dacă la prima etapă oamenii plecau mânați de sărăcie, atunci în prezent pleacă oamenii bogați, pentru un trai mai bun. Persoane realizare în Republica Moldova cu venituri mari, afaceri puse pe picioare, case, mașini și toate cele necesare pentru un trai decent, decid să plece peste hotare deoarece ei înțeleg că bunăstarea lor proprie nu le permite să ducă un trai calitativ”, susține Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, calitatea vieții nu depinde doar de bunăstarea proprie, dar și de accesul și calitatea utilităților publice. Poți fi bogat, dar când ieși din ograda ta te confrunți cu drumuri distruse, sistem medical și educațional sub ori minim acceptabil, corupție, lipsă de infrastructură minimă etc.