Suedia și Finlanda au semnat protocolul oficial pentru aderarea la NATO. Stoltenberg: Primim doi aliați cu capacități militare formidabile6Foto© publika.md

Suedia și Finlanda au semnat protocolul oficial pentru aderarea la NATO. Stoltenberg: Primim doi aliați cu capacități militare formidabile

, 9 știri, 4 vizualizări

Cei 30 de aliați ai NATO au semnat marți, 5 iulie, un protocol de aderare a Finlandei și Suediei, care le va permite acestora să se alăture Alianței dotate cu arme nucleare după ce parlamentele aliate vor ratifica decizia, cea mai importantă extindere a alianței de la mijlocul anilor 1990, transmite Reuters.

Protocolul prevede că Helsinki și Stockholm pot participa la reuniunile NATO și au un acces mai mare la informații, dar nu vor fi protejate de clauza de apărare a NATO, conform căreia un atac asupra unui aliat este un atac împotriva tuturor, până la ratificare. Acest lucru este posibil să dureze până la un an.

„Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră! Acum începe procesul de ratificare de către fiecare dintre aliați”, a declarat pe Twitter ministrul suedez de externe, Ann Linde. „Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a ne asigura securitatea colectivă”, a adăugat ea.