Summit UE-Balcanii de Vest la Sofia: când o „țară” e doar un „partener”
Foto: radiochisinau.md

Summit UE-Balcanii de Vest la Sofia: când o „țară” e doar un „partener”

8 știri, 5

Summitul dintre Uniunea Europeană și țările Balcanilor de Vest, de miercuri și joi de la Sofia, a fost gândit de la început de către Bulgaria ca fiind încoronarea președinției sale a UE.

Înainte de summitul de joi, România, reprezentată de președintele Klaus Iohannis, participă miercuri la o reuniune informală a Consiliului European, unde Iohannis propune un program dedicat cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării.

„Pe agenda reuniunii informale a Consiliului European de miercuri, 16 mai a.c., se află subiecte care vizează domeniile digital, cercetare și inovare. În plus, pe fondul evoluțiilor recente în plan internațional, se va discuta despre situația privind retragerea Statelor Unite ale Americii din Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), dar și despre decizia adoptată de SUA privind instituirea unor taxe vamale la importurile de oțel și aluminiu”, transmite administrația prezidențială într-un comunicat.

Principala zi de discuții este însă joi, când cei 28 se vor întâlni cu liderii din Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia.

Cei 28 de lideri din UE (27, în realitate, mai puțin spaniolul Mariano Rajoy) și cei șase din Balcanii de Vest vor discuta în special securitatea regională și fenomenul migrației.

Bulgaria și majoritatea țărilor din Balcani ar fi dorit semnarea unei „declarații finale”. În loc de asta, se vor semna doar „concluziile p...

    Citește pe europalibera.org